ALMA
Alig tartalmaz fehérjét, kevés szénhidrátot, a héjban jelentéktelen mennyiségű zsírsavat, sok vizet, viszont vitaminokat (C-vitamin) és nyomelemeket annál inkább.
30 %-a pektin, ami csökkenti a koleszterin- ill. zsírsavszintet, s csökkenti a méreganyagokat, mint ólom és higany. Az úgynevezett Malic vagy tartársav a bélbaktériumok káros fermentképződését akadályozzák.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• vérnyomást csökkent, valamint a koleszterin- vérzsírszintet
• erősíti az immunrendszert, szív és keringési rendszert
• stabilizálja a vércukorszintet
• erősíti az ereket, a gyenge vénákat
• tisztítják a beleket
• erősíti az ínyt
Egyéb:
• napi 2 alma jótékonyan hat az anyagcserére
• a legjobb természetes fiatalító kúra
• a héj különösen gazdag tápanyagokban (telítetlen zsírsav, magnézium, karotin, vas)
• káliumforrás, ez elengedhetetlen a vízháztartás, az ideg-ingerületátvitel, vesefunkció és izomtevékenység számára
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Hűsít, édes-savanyú ízű, enyhíti a meleget, különösen a nyári hőséget. Általánosságban testnedvet állít elő, nedvesít, a tüdő melegét csillapítja. Védi a tüdőt a dohányfüsttől, étvágygerjesztő, javítja az emésztést (alma-, borkősav gátolja az erjedést). Pektint tartalmaz, mely eltávolítja a koleszterint, mérgező fémeket, valamint a sugárzás melléktermékeit.
Jótékonyan hat az alacsony vércukorszintre és a vele járó érzelmi fásultságra. Szemet borogathatjuk vele, elmulasztja a duzzanatot és a szemviszketést.
Az alma és az almalé egyformán tisztít, jótékonyan hat a májra és epehólyagra, megpuhítja az epekövet.
ANANÁSZ
A biotinon, B12-n és E vitaminon kívül az összes vitamint tartalmazza, valamint 16 féle ásványi anyagot és nyomelemet. Ami azonban az egyik legjobb gyógyeszközzé teszi, az az extrém magas bromelain tartalom. Ez a proteolitikus – fehérjebontó – enzim kétféle módon segít:
• elpusztítja a bélben a baktériumok fehérjepáncélját
• a fehérjét aminosavakra bontja, segíti az emésztést (sok hús fogyasztása után!)
A bromelain behatol a bőrbe is: ananásszal átitatott vattapamaccsal a kézhát öregségi foltjai világosíthatók, vagy meg is szünteti ezeket a pigmentkoncentrációkat
Az ananászt ne tároljuk hidegen, ne tegyük el, fogyasszuk frissen. Az éretlen ananász extrém savas, károsíthatja a fogzománcot. Akinek érzékeny a gyomornyálkahártyája, vagy gyomorfekélyes, az tartózkodjon a kevésbé savas, érettebb gyümölcstől is!
Tapasztalatok élettani hatásról:
• fehérjeszintet befolyásol
• tehermentesíti a hasnyálmirigyet
• vízhajtó hatása van, megszünteti az ödémát
• bélrendszeri zavaroknál és hasmenésnél segít
• napszúrásos panaszokat enyhíti
• eltünteti az öregségi foltokat
• lázas betegségeknél, tengeri betegségnél jótékony
• a bromelain véralvadásgátló, s azáltal javítja a véráramlást, csökkenti a vérnyomást, és hozzájárul az érfalak lerakódásainak lebontásához
• gyulladásgátló hatású
• izomlazító, helyi izomgörcsöket old (menstruáció) azáltal, hogy bizonyos szöveti hormonok szintézisét blokkolja
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Semleges hőhatású, édes-savanyú. Megszünteti a nyári hőséget, enzimje a bromelain erősíti az emésztést, elpusztítja a férgeket. Csillapítja a szomjat, vízhajtó, jó napszúrás, gyomorrontás, anorexia, hasmenés, vizenyő ellen.
Az ananásznak érettnek, mézédesnek kell lennie. A félérett ananászban nagyon sok a sav, ami rongálja a fogakat. Gyomorfekély és kiütéses bőr esetén tilos használni.
AVOKÁDÓ
Ezt a gyümölcsöt a jó minőségű zsírsavai teszik favorittá, de ezen kívül tartalmaz egy speciális cukorfajtát, ami krónikus fáradtságban szenvedőket vitalizálja és a túlsúlyosokat vékonyítja.
Az összes gyümölcs között a legmagasabb természetes zsírtartalma: kereken 15 %, ennek egy része többszörösen telítetlen zsírsavak formájában van jelen. Ezért az avokádó ideális azok számára, akik az állati zsírtól tartózkodni akarnak. A jelentős terapeutikus hasznot az említett, speciális cukorfajtája a mannoheptulóz adja. A vércukorszintet nem emeli, hanem csökkenti. Azáltal lesznek jobban ellátva az ideg és agysejtek, melyek kizárólag glukózt fogadnak el energiatáplálékként. A következmény: fittség, frissesség, szellemi éberség.
Túlsúlyosaknak gyakran magas az inzulinszintjük. Az inzulin hormon blokkolja a zsírsavak elégetését. Az avokádóban rejlő hatóanyagok ezzel ellentétesen hatnak, csökkentik a az inzulinszintet, a zsírpárnák könnyebben olvadnak. Ezenkívül fehérjét, vitaminokat és fontos ásványi anyagokat tartalmaz, sok lecitint (idegek számára jó) és rezet (vörösvértestképzéshez).
Tapasztalatok élettani hatásról:
• fogyásban segít
• szellemileg frissé, éberré tesz, javítja a koncentrációs képességet
• enyhíti a menstruációs panaszokat
• emeli a gyomorsavat a jobb fehérjefelhasználáshoz
• serkenti a vörösvértestek képződését
• ideális fehérjeszállító terheseknek
• B6 vitamintartalma jelentős (húsevőknél emelkedett a szükséglet)
• kozmetikumként: arc- és hajpakolás, E-vitamin belülről hat a kötőszövetre és szabadgyökök ellen hat, ill. a zsír segítséget ad a száraz, korpás fejbőr számára
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Hűsít, édes. Vért és jint képez, harmonizálja a májat, síkosítja a tüdőt és beleket. Természetes lecitinforrás, mely az agyat táplálja. Kalóriaértékének 80 %-a könnyen emészthető zsír, jórészt egyszeresen telítetlen olaj. Magas réztartalma miatt hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez. Tápláló fehérjeforrás, gyakran javasolják szoptató anyáknak. Gyógyír a fekélyekre, megszépíti a bőrt.
BANÁN
Szénhidrátgazdagsága miatt jól telít. Terápiásan használható hatóanyaga a kálium, a nátrium ellenjátékosa az anyagcserében. Ahogy a nátrium vizet köt meg és emeli a vérnyomást, úgy a kálium ellentétesen hat. A nátriummal együtt fontos tápanyagokat szállít a szervezet sejtjeinek. Káliumhiánynál – ill. nátriumtöbbletnél – ez a sejtmechanizmus összeomlik. A következmények: idegesség, fáradtság, izompanaszok, emésztési zavarok, szívproblémák stb. Épp ezért kell elegendő káliumbevitelről gondoskodni azoknak, akik egyébként nagyon sósan esznek. A banán ezen kívül gazdag A, C és B-vitamin forrás.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• megelőzi és gyógyítja a magas vérnyomást
• vízteleníti a testet és csökkenti a súlyt
• méregtelenít
• gyomornyálkahártya-gyulladást enyhíti
• csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert
• alvászavaroknál segít, nyugtatja az idegeket
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Nagyon erősen hűt, síkosítja a beleket és a tüdőt, gyógyítja a székrekedést és a fekélyt. Erősíti a jint, javítja a szomjúsággal és szárazsággal járó állapotokat. Száraz tüdőbajra, száraz köhögésre együnk felszeletelt, sűrű levesnek megfőzött banánt. Teljes beérése előtt összehúzó hatású, félérett, párolt banán hasmenés, vastagbélhurut és aranyér esetén használható. Méregteleníti a szervezetet, hideg természete és magas cukortartalma miatt a meleg jegyekkel járó drogfüggőség (alkohol) kezelésére és a megvonás cukorsóvárgásos időszakában jótékony hatású. Káliumban gazdag banánt mindenütt a magas vérnyomás ellen használják. Emiatt, könnyű emészthetősége és szárazságot nedvesítő hatása miatt kiváló táplálék az idősek számára. Hideg, lassú, törékeny gyermek csak mértékkel fogyaszthatja.
BODZA
Már csak a színgazdagsága is világossá teszi, hogy a bogyókban védőanyagok igazi kincsestára rejtőzik, melyekkel a gyümölcsök a szabadgyökök és a mikroorganizmusok ellen védekeznek. Az illóolajai fertőtlenítik a nyálkahártyát és a légutakat, a magas C-vitamin fertőzéseket előz meg, a karotinek megvédik a nyálkahártyát. A bodzabogyók serkentik a gyomorsav-termelését, nyáltermelést. Gondoskodik a szemet védő rodopsin-ról (piros pigmentről). A már érett, fekete bogyót fogyasszuk, nyersebb formája rosszullétet, hányást, hasmenést okoz.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• védelmezi és fertőtleníti a nyálkahártyát
• fertőzést és megfázást előz meg
• erősíti a látást
• serkenti a gyomorsav-termelést
• béltisztító, gombaölő
CITROM
Fő hatóanyaga a C-vitamin. Bár nem tartalmaz fehérjebontó enzimeket, azok keletkezését elősegíti a gyomorban, ezáltal a fehérje-, kalcium- és vashasznosítás lényegesen javul. A vitamin C és a kísérő bioflavonoidok jelentősége felbecsülhetetlen. Citromhéj szennyezett lehet vegyi anyagokkal!
Tapasztalatok élettani hatásról:
• erősíti az immunrendszert, kötőszövetet, hajat és körmöt
• javítja a test fehérjeállapotát és vitalizál
• vasfelhasználást javítja
• aktiválja a kalcium-anyagcserét
• erősíti a vérereket és fogínyvérzést csökkent
• sejtnövekedést támogatja, fiatalít-megújít
• zsírt szabadít fel, fogyókúrát támogat
• gyomorsavtermelést ösztönzi
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Hűsít, savanyú, összehúz, fertőtlenít. Zsíros, nagy fehérjefogyasztó emberek részére a legértékesebb. Megsemmisíti a bomlásért felelős baktériumokat a szájban és belekben egyaránt, használjuk a lehelet tisztítására. Fertőtlenítő, mikrobaellenes, nyálkaoldó hatása révén jó táplálék vérhas, megfázás, influenza, szamárköhögés, élősdik esetén. Jót tesz a májnak, gyorsítja az epeképződést, javítja az ásványok felszívódását, elősegíti a fogyást, tisztítja a vért, magas vérnyomás, vérpangás esetén jó hatású. Enyhíti a szélszorulást, segíti általában az emésztést. Növeli a testnedvek termelését. Vízzel hígítva nyári hőségben hasznos, ezenkívül idegnyugtató, hasznos a folyadékhiánnyal kísért torokfájás, görcsök és cukorbetegség esetén. Külsőleg gyógyítja a keléseket, enyhíti a rovarcsípést, megpuhítja a tyúkszemet. Magas citromsav-tartalmú. A sav felhígítja a vért, ezért óvatosan alkalmazzuk gyenge vérjegyek esetén (sápadtság, álmatlanság, ingerlékenység, soványság).
CSERESZNYE
Csökkenti a húgysavszintet és ezzel megelőzi a köszvényt. Növényi színanyagai cinkkel és C vitaminnal újjáépítik a kötőszövetet azáltal, hogy fehérjeépítőköveket kollagénrostokhoz erős, elasztikus fonattá köt. Ezen kívül sejtkárosító szabadgyököket neutralizál és bőrkárosító enzimeket semmisít meg. Antociánjai gyulladáscsökkentők, mivel hormonanyagok (hisztamin, prosztaglandin) mennyiségét csökkenti. Nagyon sok C-vitamint és folsavat (agy-idegek, vérképzés, növekedés) tartalmaz, ezen kívül kálciumot (csont, fogak, ideg) vasat (vérképzés, sejtlégzés) és káliumot (sejtellátás, vízanyagcsere). Mag kéksavat tartalmaz, mellőzzük.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• védi a kötőszövetet az enzimatikus leépüléstől
• bőrfiatalító
• gyulladásgátlóként hat
• bioanyagai káros anyagokat kötnek meg
• parodontose esetén segít
• reumatikus és ízületi fájdalmakat csillapít
• fogyást segít (neutralizálja a zsíranyagokat)
• cseresznyekúra (egy hétig naponta 250 gr) szabályozza az emésztést, székletet rendez és méregtelenít
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Melegít, édes, növeli a csí-t, tonizálja a lép-hasnyálmirigyet, megelőzi az akaratlan magömlést. Gyógyítja a köszvényt, ízületi gyulladást és reumát, annak a képességének köszönthetően, hogy kiküszöböli a szervezet felesleges savait. Gyógyítja a hideggel járó zavarokat (állandó fázás), gazdag vastartalma miatt gyakran használják a vér javítására és vérszegénység kezelésére.
CSIPKEBOGYÓ
Nagyon magas C-vitamin tartalmú gyümölcs, melyben különösen fontos a más gyógyító anyagokkal való bioaktív összetétele, pl. likopin (karitonoid). A likopinból keletkező A-vitamin véd a szabadgyököktől és felkészíti a nyálkahártyát a kórokozók okozta fertőzések elleni védelemre. Ezen kívül fontos antioxidáns még az E-vitamin is, de tartalmazza a B1 vitamint, rutint, kalciumot, vasat, amik a parodontozis és fogínyproblémák legjobb természetes gyógyszerévé teszik. Magasan hatékony bioanyagok stimulálják a mirigyfunkciót és hatással van a hormonháztartásra. Magját érdemes eltávolítani
Tapasztalatok élettani hatásról:
• fertőzést, megfázást előz meg
• ereket erősít, segít vénás panaszoknál és seprűvénánál
• fogínyvérzés és parodontozis esetén
• javítja a sejtek oxigénellátását
• stabil idegekről és koncentrációs képességről gondoskodik
• libidóra és szexuális teljesítőképességre van stimuláló hatással
DATOLYA
Szénhidrátja és gyorsan oldódó cukra az idegeket és agyat spontán és tartósan energiával és frissességgel látják el, ezért is kedvelt kosztja a beduinoknak hosszú karavánútjaikon. E és biotin kivételével minden vitamint tartalmaznak, figyelemre méltó a magas B5 vitamin koncentrációja, ezen kívül sok kálciumot, rezet és vasat , valamint káliumot tartalmaz. Az arabok elalvási zavaroknál használják alvásstimuláló hatása miatt (tryptofángazdag – melatoninra hat). Relatív kalóriadús
Tapasztalatok élettani hatásról:
• mentális frissességről gondoskodik és fokozza a koncentrációt
• az összes sejt energiaanyagcseréjét fellendíti
• B5 vitamin ideális szállítója
• a vérképzést és sejtanyagcserét stimulálja
• elősegíti az elalvást és nyugodt alvást
FEKETE ÁFONYA
Különösen gazdag karotinokban, melyek a szabadgyökök és bakterális behatások ellen védenek. Ugyanígy jelentős C-vitamin koncentráltsága, ezen kívül tartalmaz sok tannint (nyálkahártyaképző cserző, gyulladáscsökkentő, antibakteriális). Saját gyűjtésnél alaposan mosni erdei parazitafertőzés miatt.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• hasmenés esetén segít és bélpanaszokat csökkent
• növeli a vizeletmennyiséget, vízhajtó
• csökkenti a koleszterin-, vérzsírszintet
• fertőzéseket előz meg
• erősítik az immunrendszert
• szabadgyökök ellen védik a sejteket
• segítik a nyálkahártyaképzést
• fogyásban támogat
• kék bogyó bioanyagai (antocian) gyorsan a vérbe kerülnek, vitalizálnak, stressz ellen hatékonyak
FÜGE
Hatékony összetevőihez tartoznak emésztéssegítő enzimek, baktériumölő anyagok, ballasztanyagok és vitaminok, ásványok és az összes aminosav kiegyensúlyozott kombinációja. Viszonylag alacsony kalóriatartalma ellenére telít. Cukortartalma élteti az idegeket és az agyat. Sok alacsony vércukorszintű ember számára a füge jobb alternatíva a bonbonnál, gyorsan emeli a vércukorszintet, megszabadít az idegességtől, viszont nem hizlal. Magas lúgosító értéket képvisel. Nyálkaképző hatása jó laxatívummá teszi. Sok-sok magva ballasztanyagként viselkedik. Ázsiában az éretlen füge tejét szemölcsök eltüntetésére használják, valamint fogfájás ellen, friss fügehúst masszíroznak ínybe.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• segíti az emésztést
• segít fáradtságnál, motiválatlanságnál, teljesítménycsökkenésnél
• erősíti a koncentrációs képességet
• javítja a hangulatot, megszabadít az idegességtől
• menstruációs panaszokat csökkent
• karcsúsít
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Semleges, édes, gyomor-lép-hasnyálmirigyre hat, nedvesíti a tüdőt és vastagbelet. Méregtelenít, bőrkiütésekre, kelésekre használjuk. A legjobban lúgosító táplálékok egyike. Száraz köhögés, tüdő meleg jelei esetén, asztmára, torokfájásra igyunk naponta enyhén átfőtt füge levéből és együnk meg 1-2 szem gyümölcsöt. Nagy mucintartalma miatt gyógyítja a székrekedést, nyugtató hatású hashajtó , tisztítja a belet, vérhas és aranyér kezelésére alkalmas.
GÖRÖGDINNYE
Nagy mennyiségben tartalmaz karotint, mely az anyagcsere során A-vitaminná alakul. Az A-vitamin stimulálja a géneket, karotin a konnexinmolekulákat serkenti, melyekből apró csatornácskák képződnek, melyeken keresztül a tápanyagok a vérből az agyi-, idegsejtekbe cserélődnek. Rendkívül magas mennyiségű piridoxint (B6) tartalmaz, mely a fehérjeszintézis fontos eleme. Sok niacint (B3 vitamin sejtlégzés) folsavat (növekedés, vérképzés, kültakaró) vasat (vérképzés, sejtek oxigénellátása) és mangánt (agy, idegek, potencia, hajszín) tartalmaz. Szintén magas a C-vitamin tartalma. A dinnyefogyasztás igazi fiatalító kúra a bélnek: már 10 perccel az evése után felkavarja az addigi viszonyokat, epesavak és enzimek indulnak a karotinért.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• vitalizál, fiatalít
• megszépíti a bőrt és a hajat, erősíti a csontokat és fogakat
• javítja a fehérjefelhasználást
• sejtlégzést élénkíti, erősíti a vérképzést
• az egész testben védi a nyálkahártyát
• aktivizálja a szexuálhormonokat és erősebb libidóról gondoskodik
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Erősen hűt, megszünteti a meleg – nyári hőség – problémákat, szívre, húgyhólyagra, gyomorra hat, gyarapítja a testnedveket, vízhajtó, nedvesíti a beleket. Szomjúság ellen, vizelési nehézség, ödéma, fekélyes sebek, depresszió, vese- és húgyúti gyulladás kezelésére alkalmas. Ne alkalmazzuk gyenge emésztésű, vérszegény, nagymérvű vagy akaratlan vizeletürítéssel bajlódó embereknél.
Görögdinnyemag általános vízhajtó. Egyik komponense tágítja a hajszálereket és leviszi a vérnyomást. Székrekedést is gyógyítják vele. Szárított magokból főzzünk teát. Héjában rengeteg a szilícium, külső részének magas a klorofilltartalma, kipréselhetjük a levét.
GRÁNÁTALMA
Magas vitamin-, ásványi tartalom, jelentős antioxidáns (ellagsav, punigalacin, punicinsav), valamint fitoösztrogén-forrás.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• gyulladáscsökkentő krónikus gyulladásoknál és degeneratív folyamatoknál
• daganatellenes hatású
• szív-, keringésvédő, koleszterincsökkentő
• metabolikus szindróma esetén jótékony
• védi a májat és az emésztőrendszert
• csökkenti a változókori panaszokat
• védi a memóriát
• antimikrobás hatású
• ráncképződést csökkent
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Édes-savanyú, húgyhólyag-rendellenességek gyógyszere, elpusztítja a bélférgességet, erősíti a fogínyt, enyhíti a száj és torok fekélyeit
GRAPEFRUIT
Jótékony és megelőző anyagok igazi bombája – kiváltképp jelentős C-vitamin-forrás. A gyümölcshús flavonoidokban gazdag, melyek a C-vitamin hatékonyságát megsokszorozzák és kedvezőleg hatnak az érrendszerre. Sok folsavat tartalmaz. Hatóanyaga hő- és fényérzékeny. Gyógyszerkölcsönhatás! Gyomorégést okozhat.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• vénás panaszoknál, visszérnél, aranyeres bántalmaknál segít
• erősíti az immunrendszert, és a hormontermelést
• fertőzéseket és megfázásokat előz meg
• béltisztító, stabilizálja a bélflórát
• aktiválja a sejtanyagcserét és a sejtnövekedést
• segít a súlycsökkentésben
Gyomorsavtúltengésre hajlamos emberek mérsékelten fogyasszák.
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Hűsít, édes-savanyú, javítja a rossz emésztést. Terhesség alatt fokozza az étvágyat. Segít az alkoholmérgezés kiheverésében. Leve, húsából készített teával keverve csökkenti a lázat. Héjának energiája melegít, íze csípős, édes-keserű. Mint a citrusfélék, szabályozza a lép-hasnyálmirigy emésztő funkcióit, ezért bélgáz, fájdalom, puffadás enyhítésére és bélmozgás elősegítésére használják. Enyhíti a tüdő váladékos állapotait, gyógyítja a hideg jelű tüdőpangást és köhögést. Héj bioflavonoidjai és C-vitamin erősíti a fogínyt, ereket, keringést - héj teaként 20 percig forralva fogyasztható – fagyásnál borogatást készíthetünk e teából, helyreállítja a szövetek keringését.
Citrusmagkivonat természetes antibiotikum. Enyhén melegít, íze keserű, nedves állapotok kiszárítására alkalmas leginkább. Hasmenés ellen is használhatjuk, de kezelhetünk vele allergiát, gyulladásokat. Külsőleg, hígítva, szemölcsöt, gombát, fejbőrproblémát gyógyít. Száraz és hiányos egyének (jin-hiány) nagyon takarékosan használják!
HOMOKTÖVIS
Óriási mennyiségben tartalmaz C-vitamint, bioflavonoidokat. Fertőtleníti a száj-, garatüreget, gyomorsavról gondoskodik, az immunvédekezést növeli, vírusok, baktériumok, szabadgyökök és más betegségkeltő faktorok ellen páncéloz. Gazdag karotinban ill. A-vitaminban is.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• immunvédelem
• nyálkahártyát védő
• baktériumokat, gombát, mikroorganizmusokat öl
• fiatalítja a kötőszövetet, hormontermelésre és sejtosztódásra hat
• a vese, hólyag és húgyutak fertőzései ellen véd
• idegszövetben boldogsághormonok szintézisét stimulálja
KIWI
A kiwi grammonként majdnem 1 mg C-vitamint tartalmaz, egy db nagyjából fedezi is a napi C-vitamin szükségletet. A C-vitamin nélkülözhetetlen az immunvédekezésben, az egészséges kötőszövetben, egészséges vénák, hormontermelés, látás, stresszkezelés és koncentrációs képesség biztosításában. Zöld színanyagában sok magnézium rejlik, s éppen ez a kombináció stimulál dinamikus folyamatokat a szervezetben: idegingerületi anyagokat köt receptorokhoz és egy egészséges szívfunkcióról gondoskodik. Ezen kívül aktivizál magnézium ún. g-proteineket, mely hormonálisan irányított agyi szignálokat szállít a sejtekbe és így irányítja a sejtanyagcserét (ez különösen stresszhelyzetekben jelentős). Allergia ritkán előfordul.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• fertőzéseket előz meg és erősíti az immunrendszert
• gyorsítja az anyagcserét és a hormontermelést
• csontnövekedésben szerepe van
• segít fogínyvérzés és ínysorvadás esetén
• stimulálja az izomtevékenységet, spec. szívizomban
• véredényeket, kötőszövetet erősít
KÖRTE
A körte terapeutikus haszna elsősorban a magas víztartalmában van. A rövid emésztési idő a gyomorban segíti, hogy az oldott tápanyagok különösen gyorsan kerüljenek a bélbe. A körte így béltisztító hatású, megszünteti a székrekedést és más emésztési rendellenességet. Magas vízszükséglettel rendelkező emberek számára egészséges alternatíva a vízfogyasztás mellett.
A gyümölcshúsban és héjban tárolt vitaminok, fehérjeépítőkövek és ásványi anyagok finoman összehangolt arányban találhatóak meg, ahogyan az anyagcserében fiziológiailag optimálisan felhasználhatók. Különösen érvényes a bioanyagok közti ellenjátékosokra, mint: nátrium-kálium, réz-cink, kálcium-foszfor. Ezek a tulajdonságok teszik a körtét a kelátterápia egyik legjobb élelmiszerévé, ami nehézfémek és méreganyagok esetén (ólom, higany, kadmium, konzerválóanyagok) neutralizál és kiválasztja azokat a szervezetből.
A körte gazdag folsavban (növekedés, vérképzés), káliumban (víztelenít) és C-vitaminban (immunvédekezéshez).
Tapasztalatok élettani hatásról:
• salaktalanítják a belet
• emésztési zavarokat szüntet meg
• a szervezet vízháztartását szabályozza
• méregtelenít
• vese- és hólyagproblémáknál segít
• vérképzésre, növekedésre hat
Figyelmeztetés:
• hasmenésnél ne fogyasszuk mértéktelenül
• várandós anyukák szintén tartózkodjanak túlzott fogyasztásától
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Hűsít, édes-savanykás, tüdőre hat, ahol megszünteti a meleget és felesleges nyálkát, meleg köhögést. Nedvesíti a légzőrendszert, csillapítja a meleg szomjúságot. Diabetesz, bőrsérülés, székrekedés, nagyfokú rekedtség, epehólyag-gyulladás esetén használják. Tilos alkalmazni az emésztő tűz hiánya esetén (laza vizes széklet, hideg jegyek, duzzadt, sápadt nyelv).
MÁLNA
A-vitaminja természetes szer szem- és látászavarok esetén, HKO-ban tompa látás és farkasvakság esetén alkalmazzák. Az A vitamin a rodopsin piros purpur része. Rutin magas koncentrációja erősíti a szem ereit. A málna rendkívül gazdag C-vitaminban is, ami szorosan együtt dolgozik vérzésszabályozásban a rutin-nal is, az ázsiai gyógyászat túl erős menstruációs vérzések esetén is használja. Vízhajtó és béltisztító, segítenek vese- és hólyagproblémáknál, megszüntetik a székrekedést.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• tompa látás, szempanaszok esetén hatásos
• biotintartalmánál fogva erősíti a hajat és szépíti a bőrt
• orr- és fogínyvérzésnél segít
• vese-hólyagproblémákat enyhít
• nagyon erős menstruációs vérzésnél segít
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Semleges, édes-savanyú, jót tesz a májnak és vesének, tisztítja a vért, szabályozza a menzeszt, a vizeletkiválasztást, gyógyítja a vérszegénységet. A vajúdás megindítására és megkönnyítésére is használható. A málnalevél erősíti a méhet, megállítja az erős menstruációs vérzést, terhesség alatt tonizálja a méhet és fenntartja az optimális hormonszintet. Szárított, éretlen formában összehúzó hatása miatt a vese jótevőjének tartják. Az érett málnánál hatékonyabban szabályozza a vizeletürítést, csing esszenciát is összehúzza. Javítja a látás élességét is (érett szintén). Kísérletek szerint az éretlen málna úgy hat a női szervekre, mint az ösztrogén. A földi szeder a málna közeli rokona, összehúzó és vérképző hatása hasonlít hozzá, hasmenésre, vérszegénységre és vizeletkiválasztó rendszer összehúzására használják.
Sok karotint, E és C-vitamint tartalmaz. E vitamin védi a sejtek membránburkát, C-vitamin erősíti a sejtbelsőt, az A vitamin a nyálkahártya védőanyaga, ezen kívül a gének transzkripciós faktoraként működik (gének parancsátvitelét irányítja) és így az egész anyagcserét szabályozza.
Nagyon gazdag B-vitaminban, speciálisan magas B6 tartalma, mely a fehérjeszintézis nélkülözhetetlen eleme. B6 vitamin nélkül a fehérje a szervezetben káros hulladék. A mangó húsa sok niacint (B3 – sejtlégzés, idegek, alvás) pantoténsavat (B5 – energiatermelés, hajszín, stressz) tartalmaz, de gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben is, mint: réz (bőr, sejtenergia, hormon) magnézium (szív, izom) mangán (pigmentek, mirigyek). Káliumgazdasága kiemelkedő (zsír-víz), cinktartalma éppígy (mirigyek, libidó, erős kötőszövet, látás, erős haj)
Tapasztalatok élettani hatásról:
• fertőzéseket, megfázásokat előz meg
• szabadgyökök ellen véd
• egészségesen tartja a nyálkahártyákat
• stimuláló hatású és élénkíti a sejtmag génjeit
• segíti a fehérje bioszintézisét
• megnyugtatja az idegeket, erőt szállít stresszhelyzetekben
• színt visz bőrbe, hajba
• aktiválja a nemi hormonokat
• látásgyengeség és farkasvakság esetén segít
NARANCS
Legendás a narancs C-vitamin tartalma, mely a sejtélet egyik fő motorja, kémiai anyagcsere-reakciók részese, élővé, szellemileg élénkké tesz, mirigyeket aktivál. Sok B-vitamint tartalmaz (biotint, pantoténsavat) és folsavat. Ezek kívül magas a magnézium tartalma, és a szelén (immunrendszer) legjobb szállítója. Héj kemikáliát tartalmazhat!
Tapasztalatok élettani hatásról:
• sejtanyagcserét élénkít és vitalizál
• élénkíti a szellemet és megszünteti a koncentrációhiányt
• aktiválja a mirigyeket, növeli a libidót
• erősíti az immunrendszert és a vérképzést
• hajat, kötőszövetet erősíti
• megszünteti a fogínyvérzést és orrvérzést előz meg
• fogyókúrát támogat
• magas káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó és zsírbontó
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Hűsít, édes-savanyú, általános erősítő gyenge emésztés és étvágytalanság esetén, helyreállítja a testnedveket, hűsíti és nedvesíti a betegség, fizikai tevékenység vagy forróság következtében kiszáradt, túlmelegedett embert. Gyulladásos, rendkívül savas megbetegedések (ízületi gyulladás) esetén értékes, csillapítja a magas lázat, C-vitamin és bioflavonoid-tartalma használ a gyenge fognak és fogínynek. Héja a grépfrútéhoz hasonlóan serkenti a csít, javítja az emésztést, oldja a nyálkát.
ŐSZIBARACK
Színei sok karotinra utalnak a héjban és a gyümölcshúsban is. A gyümölcsrovarok, baktériumok, gombák és más természetes ellenségekkel szemben védekezik karotinnal. A sárga színanyag a nap masszív fénybehatásától véd. Ha ezek az anyagok az emberi szervezetbe jutnak, ott is sejtvédő feladatokat látnak el, ez teszi olyan értékessé a barackot. Tipikus stresszgyümölcs, felvértezi a testi sejteket, fitté, frissé, életerőssé tesz. Magas niacin-tartalma magnéziummal, szelénnel és cinkkel nyugtalanság és idegesség ellen segít. Magot ne nagyon együk (kéksav)
Tapasztalatok élettani hatásról:
• erősíti az immunrendszert, szabad gyökök ellen véd
• erősíti a kötőszövetet, ereket, szívet és a vérkeringést
• ellenállóbbá tesz stressz ellen
• nyugtalanság, idegesség, félelem ellen segít
• bélpasszázst erősíti, szorulásokat enyhít
• segít a fogyásban, vizet hajt
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Hűsít, édes-savanyú, gyarapítja a testnedveket, nedvesíti a tüdőt és a beleket, száraz köhögésnél és a tüdő száraz állapotainál használjuk, leviszi a magas vérnyomást. Savanykássága révén összehúzó, feszesebbé teszi a szöveteket, csökkenti a verejtékezést. A csonthéjas mag puha bele erősíti a csít és fokozza a vérkeringést, ezért a besűrűsödött vér tisztítására is alkalmas. Őszibaracklevél-tea elpusztítja a bélgilisztákat.
PAPAYA
Az éretlen gyümölcsben keletkező papayaenzim több enzim keveréke: papain, chymopapain, papaylsozym, melyekre a növekedés időszaka alatt van szükség a rovarok elleni védekezésben. Ezek nélkül nem volna túlélőképes a vékonyhéjú gyümölcs a szubtrópusi dzsungelben. Nagyon magas arányban tartalmaz A provitamint, pantoténsavat és C vitamint. Papain enzimje a fehérjét aminosavakra hasítja, segítve a fehérje-anyagcserét. Sok embernél katasztrofális a fehérjestátusz: savak és enzimek hiányában emésztetlen fehérjék landolnak lerakatként a bélben, melyek végül emésztési avarokat, bőrpanaszokat és allergiát okoznak. És éppen itt segítenek a papaya enzimjei.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• a sejtek fehérjestátuszát javítja
• vitalizál, fitté, erőssé tesz
• fehérjehiányos betegségeket gyógyít
• izomképződést segít, erősíti a szívet és a keringést
• hormonokat, nagyobb libidót segít
• immunrendszert és nyálkahártyát erősíti
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Semleges hőhatású, édes-keserű, erősíti a gyomrot, segíti az emésztést, nedvesíti a tüdőt, csillapítja a köhögést. Vérhas, gyomorrontás, nyálkafelesleg és reumás fájdalom kezelésére alkalmas. Félérett papayában és a magban sok papain nevű emésztőenzim található, mely segít megemészteni a fehérjét, lebontja a foglepedéket, feloldja a nyálkát, erős féregölőként képes azok elpusztítására. Féregölő hatását fokozhatjuk, ha a lehámozott gyümölcsöt egy napra almaecetbe áztatjuk (4 napon át napi 20 dkg papaya és 60 ml ecetes lé). Karpaint tartalmaz, tumorellenes hatású vegyületet.
PISZKE
Szilíciumban (kötőszövet, nehézfémeket von ki) és ballasztanyagokban (béltisztító) gazdag. A héj sok A provitamint (nyálkahártya, sejtvédelem) tartalmaz, piridoxint (B6 fehérje, idegek, szív, haj) biotint (haj, bőr) és C-vitamint (immunrendszer, sejtszint stb) is. Sok mangánt és magnéziumot szív a talajból a húsába, ezen kívül a vizelethajtó káliumot és cinket. Még a héj is gazdag értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakban, mely a húsban található karotint is jobban hasznosíthatóvá teszi.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• főként az agyat tehermentesíti nehézfémektől
• a belet tisztítja és salaktalanítja
• vízhajtóként működik
• fehérje-felhasználást segíti
• hajnövekedést és egészséges bőr képződését segíti
• erősíti az ereket és a kötőszövetet
RIBIZLI
Bogyónként 2 mg C vitamint – biokatalizátort – tartalmaz. Színanyaga az A- vitamin képzéséhez szükséges karotint tartalmazza, így közvetve részt vesz a nyálkahártya védelmében és a sejtanyagcsere stimulációjában. Sok niacint (B3 vitamin ideg), pantoténsavat (B5 vitamin) és káliumot (vízanyagcsere, tápanyagtranszfer) tartalmaz. Magas a kalciumtartalma is, de tartalmaz nagy mennyiségben vasat (vérképzés), magnéziumot és mangánt (szív, ideg, koncentráció). Savasít, ezért gyomorégésnél, refluxnál kerüljük!
Tapasztalatok élettani hatásról:
• erősíti az immunrendszert és a hormontermelést
• sejtanyagcserét és vérképzést aktivál
• szabadgyökök ellen véd
• nyálkahártyát óvja
• megnyugtatja az idegeket és javítja a hangulatot
• támogatja a szív munkáját és az izomtevékenységet
SÁRGABARACK
A barack jelentős mennyiségben tartalmaz A vitamint, ezek kívül niacint (idegekre, feszültségre) folsavat (vérképzéshez, sejtnövekedéshez), pantoténsavat (B5 vitamin a vitalitáshoz, zsírbontáshoz, haj egészségéhez) és C vitamint (az immunrendszer segítéséhez).
A barack védő hatással van erős dohányosok tüdőnyálkahártyájára. Karotinok pajzsként viselkednek a káros szabadgyökökkel szemben. Magja amigdalin-tartalmú!
Tapasztalatok élettani hatásról:
• megállítja az öregedési folyamatot, fiatalító hatással bír
• a hangulatot emeli
• segít fáradtságnál, koncentrációs gyengeségnél
• serkenti a sejtképződést
• a sejteket megvédi a szabadgyökök ellen és a toxinoktól
• erősíti a nyálkahártyát, bőrt, hajat, körmöket
• javítja a vérképet: sápadt, vérszegény emberek számára ideális (folsav + réz + egyéb)
• torok-, gégeszárazságnál segít
• enyhíti az asztmás tüneteket
Figyelmeztetés:
• a barackmag amigdalin tartalma miatt mérgező, ne hagyjuk, hogy gyerekek kezébe kerüljön
• terhesek a magas réztartalom miatt kerüljék a túlzott fogyasztást
• bizonyos esetekben súlyosbíthatja a hasmenést és túlzott fogyasztása legyengíthet
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Semleges hőhatású, édes-savanyú ízű, nedvesíti a tüdőt, gyarapítja a jin-nedveket. Száraz torokra, szomjúságra, asztmára és egyéb folyadékhiányos állapotra használjuk.
Magas réz- és kobalttartalma miatt a vérszegénységet is kezeljük vele. Nagy mennyiségben gyengítő. Terhesség alatt mértékletesen fogyasszuk, hasmenéskor mellőzzük.
SZAMÓCA
Az érési folyamat végén a szamóca antocianint szív magába: piros karotingazdag anyagot, ami az érzékeny gyümölcsöt megvédi a sejtkárosító anyagoktól és baktériumoktól. Bizonyos katekinek (csersav) gyulladásgátlók és antibakteriálisak, az eperben, s épp úgy az emberi anyagcserében is. Mérgező nehézfémeket köt meg a bélben és segítséget nyújt olyan emésztési zavarok esetén, mint puffadás és hasmenés. Kifejezetten gazdag folsavban (vérképzés, sejtnövekedés) C-vitaminban (immunrendszer) és káliumban (vízhajtó, vérnyomáscsökkentő), illetve mangánban, amely az egész anyagcserére hatással van, csontot és vért képez, ideget és agyat táplál, libidóról gondoskodik, ellátja a hajat és bőrt színpigmentekkel és nem utolsó sorban hatással van a pajzsmirigyhormon- termelésre.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• méregteleníti a beleket, csökkenti az emésztési zavarokat
• erősíti az immunrendszert és az anyagcserét
• vérképző és sejtnövekedést segítő
• vízhajtó és vérnyomáscsökkentő
• erősíti a csontokat, hajat és bőrt
• szexuális vágyat serkent
Figyelmeztetés: néhány ember allergiásan reagál (szájüregi hólyagok) az eperre. Kísérletképp át kellene térnie az érintetteknek bioárura, de ha ennek ellenére megmarad a reakció, az a cserzőanyagok számlájára írható.
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Hűsít, édes-savanyú, lép-hasnyálmirigynek használ, étvágyjavító, nedvesíti a tüdőt, testnedvet termel. Szomjúság ellen, torokfájásra, rekedtségre kiváló. Fájdalommal és puffadással kísért rossz emésztés esetén együk étkezés előtt. Enyhíti a vizelési nehézséget. Szilíciumban és C-vitaminban gazdag, minden kötőszövetet helyreállít. Erősíti a fogakat és eltávolítja a fogkövet (vágjunk ketté egy epret, dörzsöljük a fogakra, ínyre, hagyjuk 45 percig rajta, majd meleg vízzel mossunk fogat. Tavaszi tisztítókúrára is alkalmas. Esetleges allergiát többnyire a nem tövén érett gyümölcs váltja ki.
SZEDER
Leve és húsa igazi karotinbomba, ami a szabadgyökök ellen védi az érzékeny magokat. A szeder így, illetve nem utolsó sorban magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. A bioflavonoidok a gyümölcshúsban koncentrálódnak: tízszer magasabb, mint a préselt lében. Réztartalmú enzimekkel védi a C vitamint az oxidációtól, egyidejűleg megköti a rezet. Túl magas rézkoncentráció ideges panaszokhoz és pszichikai tünetekhez vezet. A szeder hatóanyagai erősítik a kötőszövetet, érfalakat, s ezáltal megelőzik az öregedést, visszeres és aranyeres panaszokat.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• erősíti az immunrendszert
• segít vénás panaszok, visszér, aranyér esetében
• nyálkahártyagyulladást enyhíti
• segít idegességnél, erősít stressz ellen
• erősíti a kötőszövetet
• élénkíti a mirigytevékenységet
• meglangyosított levével gargarizálnak rekedtség ellen
SZILVA
Egyes vitaminok tekintetében nem kiemelkedő mennyiséget tartalmaz, de azok összességében már jelentősek: B 12 és biotinon kívül egyéb B-vitaminokat is tartalmaz. A szilva a szénhidrát-anyagcsere, erős idegek, mentális frissesség, teljesítőerő, stressztűrés egyik legjobb stimulátora. Rezet és cinket is tartalmaz. Jelentős a héj többszörösen telítetlen zsírsava (megakadályozza a sejtmembránok kiszáradását és blokkolja a baktériumok behatolását), magas arányú ballasztanyaga salaktalanítja a belet és megszünteti a szorulást. Magot ne nagyon együk (gyerekek) - kéksav
Tapasztalatok élettani hatásról:
• optimalizálja a szénhidrát-anyagcserét
• segít ideges nyugtalanság és koncentrációs problémák esetén
• ellenállóbbá tesz stressz ellen
• a sejtek membránvédelmét erősíti
• tisztítja a belet és szorulást megszüntet, diétához alkalmas (vízhajtó, zsírt köt meg a bélben)
• erősíti a szívet és az immunrendszert
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Lila változata enyhén hűsít, sárga változata semleges hőhatású, édes-savanyú ízű, szaporítja a testnedveket. Májbetegségekben és diabéteszben használjuk, a párolt szilva a székrekedés hagyományos gyógyszere (különösen, ha májtöbblet és meleg jegyek vannak jelen). Gyógyítja a májcirrózist valamint a kiszáradást. A lila azokban a májállapotokban leghatásosabb, melyek az érzelmek elfojtásában, fájdalomban és ideges eredetű zavarokban nyilvánulnak meg. A szilva árt a gyenge emésztésű, emésztőrendszeri fekélyes embereknek. Gazdag oxálsava kimerítheti a test kalciumkészletét. A japán sós szilva gyomorrontást, hasmenést, férgességet, májat gyógyítja, erősen lúgosít (japán szódabikarbóna).
A ballasztanyaggazdagság megszünteti a bélrenyheséget és a szorulást, egyidejűleg víztelenítő, méregtelenítő és zsírkötő. Serkenti a vizeletkiválasztást, kimossa a baktériumokat és így csökkenti a vese és hólyagok gyulladását. Számos B-vitamint tartalmaz (B12 kivltelével), mely az idegek és agy jótevője. A fruktóz enyhén emeli a vércukorszintet. A szőlő gazdag folsavban (vér) és C-vitaminban (immunrendszer). Emellett sok mangánt (csont, pajzsmirigy) és magnéziumot tartalmaz (szív- és izomfunkció). Káliumtartalma kiegyenlíti a só-, nátriumgazdag étrendet.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• bélrenyheséget szüntet
• vesét, húgyutakat tisztít
• pms-t csökkent
• fogyást támogatja (őszi szőlőkúra)
• fáradtság, idegesség és depresszió esetén segít
• szénhidrát-anyagcserét aktivizálja
Mit tart róla a hagyományos kínai gyógyászat ÖT ELEM tana?
Semleges, édes-savanyú, fokozza a csí energiát, vérerősítésre használják. Értékes sói részt vesznek a sejtképzésben, tisztítják a vért, javítják a mirigyek tisztító tevékenységét, jó hatású vesére, májra, erősíti a hozzá tartozó szöveteket, csontokat, inakat. Reuma és artritisz kezelésére használják, főleg, ha hideg jelek kísérik azt. Vízhajtó: csökkenti a vizenyőt, enyhíti a húgyúti rendellenességeket. Szőlőlé értékes májbetegségben esetén. Sötétebb színűek alkalmasabbak vérképzésre (vérszegénységre), ill. jobban erősítenek. Mértéktelen fogyasztása tompíthatja a látást.
Az áfonya összehasonlíthatatlanul gazdag C-vitaminban és bioflavonoidokban. A C-vitamin a szervezet összes enzimatikus reakciójában részt vesz, erősíti az immunrendszert, megfázást, és betegségeket előz meg, lipotikus (zsírbontó) hatású és legyőzi a baktériumokat, vírusokat, gombákat és egyéb kórokozó parazitákat. Ezen kívül értékes vizes bázisú tápanyagokat, káliumot, karotin, E-vitamint, vasat, valamint egy tucat értékes nyomelemet a lendületes sejtanyagcseréhez.
A nyers áfonya peonidin tartalmának köszönhetően megelőzi a vesekövek képződését, és megvédi a sejtmagokat és azok génjeit a rákkeltő onkovírusoktól. A peoinidin gyorsan kiválasztódik, ezért azt tanácsolják, ne nagyobb mennyiségben, hanem inkább apránként, kisebb étkezések, nassolások alkalmával. Az áfonya a hólyag és húgyutak nyálkahártyáján is megsemmisíti a baktériumokat és megelőznek gyulladásos folyamatokat. A szájnyálka hártyában is megöli a streptokokkusokat, stimulálja a gyomorban nyálkahártyabélelő sejtek gyomorsavkiválasztását.
Tapasztalatok élettani hatásról:
• erősíti az immunrendszert, betegségeket előz meg
• vérképzéshez, oxigénellátáshoz fontos
• védi a nyálkahártyát, főleg a vesékben és a hólyagban
• aktiválja az anyagcserét, vitalizál
• erősíti az érfalakat
• nyugtató hatással van az idegekre, lélekre
GYÜMÖLCSÖKRŐL ÁLTALÁNOSSÁGBAN A KÍNAI ÖT ELEM TANA SZERINT
• aki sok gyümölcsöt eszik, kizárólag fán vagy tövén érlelt gyümölcsöt fogyasszon
• legtöbb gyümölcs lúgosít, tisztít, hűsít, ellensúlyozza a zsíros, fehérjedús túlfogyasztás következményeit
• gyógyír stressz, túlfűtöttség, mértéktelen fizikai tevékenység, forróság esetén
• savai és lúgosító hatása élénkíti a májat és hasnyálmirigyet
• magas édes gyümölcs fogyasztás candidát és nedvességet okozó hatását ellensúlyozzuk gyümölcsmentes böjttel és savanyú gyümölcsökkel
• nyári és trópusi gyümölcsök többsége hűt és frissít – télen mindenkit (kivéve a többlet-meleges embert) lehűtenek és legyengítenek, ilyenkor a tárolható őszi gyümölcsök (alma) és aszalványok jobban megfelelnek
• kifacsart lé koncentráltan hűsít és tisztít, segíti a kiválasztást. a bőr, héj, hártya, gyümölcshús ill. magok jobban építenek és melegítenek. kevésbé hűt a felmelegített gyümölcslé és párolt gyümölcs. az is gyengeséget okoz, ha érkezések között egész nap gyümölcslevet iszik valaki
• ételkombinációk szerint a gyümölcs jól társítható 1. fejes salátával és zellerszárral, 2. savanyú gyümölcs és dió, mag, tejtermék, zsíros fehérjék 3. főtt gyümölcs és adzukibab
• ha erősen vágyunk édes, frissítő gyümölcsre, jobb, ha egy teljes gyümölcsétkezést választunk vagy étkezés előtt egy órával, utána nagy órával fogyasztunk gyümölcslevet
• idült állapotban betegségnél a gyümölcs is főétkezés
• nyári hőség esetén védelmez pl a görögdinnye, alma, citromlé, annyiszor fogyasszuk, ahányszor kell
• mértékkel használjuk a nyers gyümölcsöt vagy hagyjuk el legyengült, hideg / hiányos állapotokban, maximum kevéske szárított vagy párolt gyümölcs fogadható el
Forrás: Deutsche Apotheker-Zeitung / Obst & Gemüse als Medizin (Oberbeil, Lenzt) / Gyógyító táplálkozás (Pitchford) / Heilende Nahrungsmittel (Duke)