Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Böjti herbák

Böjti herbák

BÖJT ÉS A GYÓGYNÖVÉNYEK

Aktuálisan a böjti időszakba léptünk, melynek feladata a megtisztulás, testi és lelki szinten egyaránt. A téma óriási, melyről hosszasan lehetne írni, de egy biztos:  ahogy belső megújulásunkhoz elengedhetetlen a csendes önvizsgálat, majd a régi, felesleges, bennünket többé nem szolgáló szokások, kapcsolatok elengedése, úgy a konkrét fizikai testünkben az önmegtartóztatással egyidejűleg elkerülhetetlen a felgyülemlett „halmozatok” kiseprése is.

 


Nem túlzó kijelentés, hogy a böjthöz, salaktalanításhoz igazi áldás a gyógynövények ereje! Itt lényegében olyan növényekről van szó, melyek a méregtelenítést végző szerveink működését erősítik és ezáltal a méreganyagok kiválasztását fokozzák, vagyis amik a


MÁJ ÉS EPE  [gyermekláncfű, articsóka, fehérürömfű, ezerjófű, cickafark tea, máriatöviskivonat*]
VESE [csalán, aranyvessző, nyírfalevél, zsurló, petrezselyem, gyermekláncfű, boróka]
BELEK [lenmag, útifűmaghéj + keserűanyagok, savanyúkáposzta direktlé, rostdús táplálék]


kiválasztó funkciót serkentik.

Érdemes tehát vagy egy-egy szervre ható teát inni egymás után (2 hétig csalán, 2 hétig gyermekláncfű stb) vagy eleve egy olyan komplex keveréket összeállítani, melyben az összes kiválasztó szervre ható herba megtalálható (csalán, nyírfa, gyermekláncfű, borsmenta, citromfű). Fogyaszd a teákat a böjti hetekben napi 3-4 csészével, ízesítést mellőzve, hiszen az emésztőrendszerre a keseranyagok hatnak!

Mire érdemes még gondolnod?

• a gyógyteák mellett bőséges legyen a folyadékbevitel: fogyassz lehetőleg szénsavmentes forrásvizet, extrém híg fűszeres gyógyteát (1 liter vízhez 1 evőkanál gyógynövény arányban), felhígított zöldség- vagy gyümölcsleveket, almaecetes vizet

• epehajtásra, belek tisztítására a glaubersós, keserűsós gyógyvizek is alkalmasak 

• a máriatövis* forrázata/főzete önmagában kevés a májvédő silimarin hatóanyag kicsalogatásához, így tea helyett célszerű tinktúrát / kapszulás készítményt választani, de beiktathatsz egyéb, méregtelenítést segítő hatóanyagot tartalmazó étrendkiegészítőket is (elsősorban chlorella, spirulina algák)

• a bőrön keresztüli méregtelenítést is értékes! A nem megterhelő sport, szauna, váltott vizes fürdők, masszázs jótékonyak, de az izzadást fokozó gyógynövényteákat is bátran fogyasztod [bodza, hársfa, gyömbér]

• a böjt során alap, hogy a nagy étkezésekről lemondva fokozatosan kíméljük az emésztőrendszerünket, de ne legyünk szélsőséges szédültek: alkati igényekről, a vitamin- és ásványianyag szükségletről ne feledkezzünk meg!

 

VÉGÜL + 1 MÉREGTELENÍTŐ TIPP: MELEG MÁJPAKOLÁS


A máj felett (jobb bordaívnél) forró gyógynövénykivonatos pakolást alkalmazunk, mindig több (három), természetesen szellőző textilréteg segítségével. Az első (belső) pamutkendő vagy pelenka lehet, a középső frottír vagy flanel, a legnagyobb, külső réteg lehetőleg gyapjú[sál], de a hőmérséklet megtartásához használhatunk még pluszban melegítőpalackot is. A hő kulcsfontosságú lesz! 

A pamutkendőt a forró vízbe csepegtetett illóolajos vagy forró gyógyfüves főzetbe nyomkodjuk, ami lehet

• 10 cseppes rozmaring verbenon illóolajos oldat (ekkor az illóolajat nem közvetlenül a vízbe, hanem egy kevés tengeri sóra cseppentsük, s ezt oldjuk fel a 250 ml forró vízben)

vagy

cickafarkos főzet (250 ml vízhez 1 evőkanál drog)

is, majd kicsavarjuk a kendőt, májtájékra helyezzük, a törülközőt / sálat rétegezzük és 30 percet így pihenünk. Az eljárás napi rendszerességgel végezhető a néhány hetes böjti időszakban. A borogatás alternatívája az illóolajos testrész-masszázs lehet: ehhez 10 ml felmelegített növényi olajhoz (orbáncfű-macerátum ideális) adjunk 3 csepp rozmaring verbenon vagy cickafark illóolajat – de ekkor is gondoskodjunk meleg törülközővel, infralámpával legalább 20-30 percig a májtájék melegen tartásáról! 
Ezek a praktikák nem csak a tavaszi böjtök, fogyókúrák idején áldásosak. Esetleges vegyszeres kontaktok, mérgezések után, gyógyszeres kezelések (akár kemo- vagy sugárterápia) szakaszaiban a mellékhatások csökkentése céljából is érdemes a méregtelenítést segítő növényekre gondolni!

Sikeres megújulást kívánok Nektek!