Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Boróka natúr kozmetikumok


A Boróka Műhely színtisztán természetes, gyógynövényes-aromaterápiás natur kozmetikumok apró szelencéje. Zöld palettáján kézzel készülő szappan, ajak-, arc-, bőr, hajápoló kozmetikumok, különleges igényekre szabott testápoló készítmények, valamint harmonizáló illóolaj-keverékek is szerepelnek. Egytől-egyig kiadós, egészséges formulák, biológiai hatóanyagokkal - így az ápoló készítmények olyanok, mint az élő természet ragyogásának, erejének és intelligenciájának a tükre. Összegyűjtöttem Neked a velük  - és általánosságban a természetes kozmetikumokkal - kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat: 

MIÉRT IS ÉRDEMES A FRISS, TERMÉSZETES KOZMETIKUMOKAT ELŐNYBEN RÉSZESÍTENED?

Mert a teljes értékű, természetes kozmetikumok igazodnak a bőr élettani folyamataihoz: támogatják az egészséges funkciókat, az önszabályzó mechanizmusok túlterheltsége esetén pedig képesek kiegyenlíteni a hiányokat.

A Boróka Műhely natúr kozmetikumaiban az emulziótípus, lipidkomponensek és hatóanyagok kiválasztása is ezen vezérfonal alapján történt, alapvetően két fő céllal: egyik a a bőr védőrétegének megtartása, másik pedig a bőr nedvességének fenntartása - az adott bőrtípus igényeinek megfeleltetve.

Szemben az ásványi olajokkal, a tiszta növényi olajokat, vajakat alkotó zsírsavak (olajsav, linolsav, alpha és gamma linolénsavak, sztearinsav, palmitinsav, palmitoleinsav, mirisztinsav, laurinsav), foszfolipidek, fitoszterolok, vitaminok és flavonoidok kiváló fiziológiás összetevők a bőr számára. Beilleszkednek a biológiai folyamatokba, az enzimek képesek lebontani őket, integrálódnak a védőrétegbe, s így az anyagcsere-folyamatok részesévé válnak. Természetesen ugyanez érvényes a különböző formájú autentikus gyógynövényes / növényi kivonatokra is.

A bőr nedvességének fenntartása a bőr saját, természetes nedvességkötő faktoraihoz (angolul: Natural Moisturizing Factor) köthető. E faktorok körébe tartoznak a karbonsavak, aminosavak, urea, organikus sók és ásványi anyagok is. Magához a faktorképzéshez a bőr vízvesztése adja meg a szükséges impulzust: ebben az esetben aktívvá válnak bizonyos fehérjebontó enzimek, s a filagrin nevű fehérje bontása során felszabaduló aminosavak így már az NMF-képzés rendelkezésére állnak.
Hogyan néz ki a hidratáltság elérése a hagyományos kozmetikumoknál?

A kereskedelemben kapható ásványi olaj alapú, szintetikus összetevőket tartalmazó krémek filmszerűen lezárják a bőrt, hogy az ne tudjon kifelé több nedvességet leadni - a cél ebben a formában tulajdonképpen meg is valósul. Ezzel az erős ún. okkluzív effektussal ráadásul még anti-age hatás is sugallható: a filmrétegnek köszönhetően ugyanis megduzzad a szaruréteg és létrejön a bőr legfelső rétegének átmeneti, látszólagos kisimulása, mert a bőr szarusejtjei az összegyűlt vizet felveszik, létrehozva a kisebb ráncok optikai csökkenését.  

Az ilyen erélyes lezárásnak ugyanakkor komoly hátrányai vannak: a bőr nem kap többé külső szabályzó impulzust ahhoz, hogy a saját folyamatait irányítani tudja, következményként megszűnik a saját nedvességmegkötő anyagok - NMF - képzése, a saját zsírok termelése pedig csökken. Marad tehát egy önszabályozó folyamatában, homeosztázisában erősen megzavart szerv. Ha valaki száraz bőrrel tapasztalt már drasztikus állapotromlást azután, hogy hirtelen felhagyott a hagyományos kőolaj-alapú testápoló kozmetikumok használatával, akkor ennek ez a legyengült autoreguláció volt az oka.

Hogyan néz ki a hidratáltság elérése a tiszta natúr kozmetikumoknál?

A természetben előforduló növényi olajok okkluzív hatása gyengédebb – félig áteresztőek, nem képeznek átjárhatatlan filmréteget, így a normál fiziológiás működés, intelligens belső szabályozás eleve megtartott marad. A receptekbe egyfelől vízkötő és vízmegtartó (NMF) összetevőket, másfelől a bőr védőrétegének visszaállítására, szarusodás és faggyútermelés szabályozására képes növényi lipideket illesztünk, hogy elérjük a teljes körű bőrápoló hatást. Emellett, ahogyan a Boróka Műhely esetében vezérelv is, a kozmetikumtervezés során kiemelt szerepet kaphatnak az előző folyamatokat megtámogató hatóanyagok, a hidrolátumok, glycerines-vizes-alkoholos-olajos-CO2 gyógynövénykivonatok, növényi porok, illóolajok. A nyersanyagok közti teljes körű szinergia - különböző hatóanyagok fokozott együtthatása - megvalósulásával a speciálisabb testápolási igények is kielégíthetővé válnak.

A valódi natúr kozmetikumok azonban nem csak kőolajmentesek. Egészségre és környezetre káros parabén és formaldehid jellegű tartósítószereket, SLS-s szulfátokat, vegyi laborban előállított mesterséges illat- és színezőanyagokat, génmódosításból származó alapanyagokat, nanoanyagokat sem tartalmaznak.

Ne feledd, a bőröd is egy szerv! Érzékel, véd, hőmérsékletet szabályoz, anyagcseréje van, kiválaszt és fel is vesz: épp ezért nem mindegy, mi szívódik fel rajta keresztül.HOGYAN ELLENŐRIZHETED EGY KOZMETIKUM ÖSSZETÉTELÉT?


Az összetevők listáját a  International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI) néven találod meg a csomagolásokon. Az egységes azonosíthatóság érdekét szem előtt tartó nemzetközi szabvány alapján a termékösszetevőket mennyiségük szerint csökkenő sorrendben kell feltüntetni: ennek értelmében a legnagyobb mennyiségben jelen lévő alkotót a lista első helyén, míg a legkevesebb hányadban megtalálható összetevőt a lista utolsó helyein találod. Igazodási pontot jelenthet még az emulgeátor (hozzávetőlegesen 5% körül) illetve a tartósítószer (hozzávetőlegesen 1% körül) aránya. A sorrend alól felmentést csupán az 1 % - nál kisebb koncentrációban jelen lévő komponensek kaphatnak. Az INCI-lista alapján tehát megállapítható, hogy az adott termék tartalmaz-e káros vagy kevésbé kívánatos mesterséges anyagot, allergéneket, továbbá az is, hogy egy adott kitüntetett összetevő a készítményben valóban markánsan van-e jelen vagy csak egyszerű marketingfogásról van szó. Utóbbihoz bár szükségeltetik egyfajta tudás, hiszen alapanyagtól függően más-más a megengedett vagy kívánt arány.  Így például, ha látod a listában a mineral oil, paraffinum, petrolatum, cera microcristallina bármelyikét, biztos lehetsz benne, hogy bizony itt kőolajszármazékról van szó, másrészt, ha a sorban jóval hátrébb csoszog is az a lobogóra tűzött természetes növényi olaj, annak jó eséllyel elhanyagolható a részvétele.

A kódok önálló, alapszintű fejtéséhez az alábbi oldalakat tudom jó szívvel ajánlani: Krémmánia / Összetevők, Paula'S Choice / Ingredient Dictionary, EWG's Skindeep  Cosmetics Database.

MILYEN ELŐNYÖKET KAPSZ CSERÉBE, HA TERMÉSZETES ILLATOKAT ILLESZTESZ A HÉTKÖZNAPJAIDBA?


Teljesebb körű harmóniát. A Boróka Műhely természetes kozmetikumaiban az illóolajok nem kizárólag  a bőr egyensúlyát őrző intenzív növényi esszenciák - már különleges aromakeverékekben is találkozhatsz velük. Az illóolajok egyik, itt érvényesülő útja a szaglásunk (szaglóideg) mentén az agyban az érzelmeinkért is felelős limbikus rendszer felé vezet, így  önmagában már a belélegzésük is hathat lelkiállapotunkra, annak aktuális tónusaira.

Ha elillanna hát életünkből a harmónia, újra kell találni, adott esetben egy komplex életmódterv mentén megtámogatva.

A „helyes életmód” kifejezés ugyan sokunk számára unalomig hallott, alapinformációkon túl nem mutató frázis, mégis ennek részeként minden körülmények között fontos erőben tartani a testünket: az alkatunknak megfelelő tápláló vegyes étrenddel, benne egészséges, teljes értékű, vegyszermentes élelmiszerek, gyógynövények fogyasztásával, a rendszeres mozgással, természetjárással és a megfelelő pihenéssel, egészen akár a gyógyvizes-gyógymasszázsos wellness-élményig nyújtva. Épp stressz idején kerülhetnek ezek az aktivitások jelentős erőfeszítésünkbe, mégis kellő figyelmet kell szentelnünk fizikai állapotunkra. 

Optimálisan az előzővel párhuzamosan, egyfajta belső út is járható: az  életünkbe rendszeresen beillesztett elcsendesedés, meditáció, koncentráció, mint önálló, esetleg speciális formák (jóga, légzéstechnika) részeként végzett gyakorlata, melyek után tisztábban látjuk helyzetünket, megoldási alternatíváinkat. Ide illeszthetőek be a Boróka Műhely speciális - kizárólag az Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete által ajánlott, szigorúan bevizsgált, magas minőségű illóolajok felhasználásával készülő - aromakeverékei is. A Harmonizáló roll-on ötvözetek célja a tudatos perspektívaváltás megtámogatása, hét különböző érzelmi-szellemi állapotra kihegyezve. A mandulaolaj-bölcsőbe kerülő 100 % tiszta, autentikus, bevizsgált illóolajok keverékeinek végeredménye így a Csendesedem, Gyökeret eresztek, Lendülök, Napsütés, Ölelni hívó, Szárnyat növesztek és a Tűéles lett.

MENNYIRE BIZTONSÁGOSAK A BORÓKA MŰHELY TERMÉKEI?

A receptekben felhasznált összetevők mindegyike kiváló minőségű, szigorúan természetes eredetű, állatkísérletmentesen, környezetkímélő módon előállított, ellenőrzött alapanyag, jó részük ráadásul organikus minősítésű gazdálkodásból származik - így, együtt a helyes gyártási gyakorlatnak (GMP) megfelelő előállítással, tökéletesen biztonságosak. Ugyanakkor nem létezik mindenki számára egyformán tökéletes recept: egyéni érzékenységtől függően előfordul, hogy a legnagyobb gondossággal elkészített kozmetikum sem váltja be a hozzá fűzött reményeket, ritkán a legbiztonságosabban adagolt növényi kivonat is okozhat esetleg bőrpanaszokat. A készítmények alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókról az adott termékek leírásánál külön megjegyzést tettem, ezzel együtt kérlek, végezz bőrpróbát a kozmetikumok rendszeres használata előtt!

A receptekben alkalmazott, egészségre ártalmatlan, a hagyományos kozmetikumokban használtakhoz képest gyengédebb tartósítószerek rövidebb eltarthatóságot adnak: emiatt - ahogyan az összes többi kézműves natúr kozmetikum esetében is -  Boróka termékek felhasználhatósága is maximum egy év. Fő a kockázatmentesség! 


BORÓKA MŰHELY NATÚR KOZMETIKUMAIBAN FELHASZNÁLT ÖSSZETEVŐK SORA

GYÓGYNÖVÉNYKIVONATOK, NÖVÉNYI POROK:  aloe vera, amla, árnika, ázsiai gázló, bambusz, bojtorjángyökér, bükkrügy,  commiphora mukul, curcuma, egértövis, ginkgo biloba, ginseng, hamamelis, klorella, körömvirág, maca, orbáncfű, rozmaring, szibériai vörösfenyő, vadárvácska, vadgesztenye, vörösszőlő, zöld tea, zsurló

HIDROLÁTUMOK: citromfű, hamamelis, levendula, narancsvirág, olasz szalmagyopár, római kamilla, rozmaring, rózsa damaszkuszi

ILLÓOLAJOK: ashwagandha, atlaszcédrus, babér, benzoe, bergamotte, boróka, borsmenta, ciprus, citrom, citromos eukaliptusz, édesnarancs,  elemi, erdei fenyő, eukaliptusz globulus, feketebors, geránium,  grapefruit, gyömbér, ho-fa, indiai citromfű, kajeput, kakukkfű linalool, kardamom, kassia, keserűnarancs-héj, koriander, lavandula super, levendula, majoranna, mandarin, manuka, mirrha, mirtusz,  muskotályzsálya, niaouli, olasz szalmagyopár, orvosi zsálya, pacsuli, pálmarózsa, ravintsara, római kamilla, rozmaring cineol, rozmaring verbenon, szantálfa, teafa, tömjén, vadlevendula, vetiver, virginiai boróka, ylang-ylang


OLAJOK, VAJAK, FITOSZTEROL, VIASZ: argánolaj, avocadin, búzacsíra, csipkebogyómag CO2, feketeköménymag,  gránátalmamag, homoktövismag CO2,  jojoba, kendermag, kókusz szűz, finomított és frakcionált, ligetszépe, makadámiadió, mandula, méhviasz, neem, oliva szűz, sárgabarackmag, sheavaj, szezámmag, szilvamag, tamanu, vadrózsa

EGYÉB HATÓANYAGOK: allantoin, betain natural, bisabolol, C-vitamin, E-vitamin, gamma-oryzanol, glycerin növényi, natrium-laktat, nikotinamid (B3-vitamin származék), panthenol (B5-provitamin), sodium PCA

Ezekkel a gondosan válogatott natúr összetevőkkel törekedtem arra, hogy olyan hatékony kozmetikumokat kínáljak Neked,  amik az egészséges, természetesen szép bőrhöz, vitalitáshoz, teljes körű harmóniához visznek Téged egyre közelebb. Leld örömed Te is a Boróka Műhely tiszta natúr termékeiben!